Maden ihracatçılarına Nisan ayında düşüş şoku…
Alimoğlu, şöyle devam etti: “Dünyadaki resesyon ve pandemi krizinin ardından düşüş yaşıyoruz. Ayrıca orman bedelleri ve yeniden yapılandırma bedelleri de çok arttı. Bu paraları ödeyemediğimiz için böyle giderse ocakları çalıştıramaz hale geleceğiz ama şimdilik üretime devam ediyoruz”.
Döviz kurlarındaki artışın maliyetlerdeki yükselişin gerisinde kalması, dünya genelinde resesyonla birlikte nisan ayında ihracat rakamlarının hem Türkiye genelinde hem de Ege Bölgesi’nde eksiye düşmesine yol açtı.
Sanayi sektörlerinin ihracatı yüzde 32’lik düşüşle 1 milyar 124 milyon dolardan, 764 milyon dolara inerken, madencilik sektörünün kan kaybı yüzde 28 olarak açıklanmıştı.
Egede Sonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, sektördeki sorunları ve ihracattaki düşüşü şöyle açıkladı.
PANDEMİDEN SONRA DÜŞTÜ
Pandeminin ardından maden ihracatında düşüş yaşandığını kaydeden Alimoğlu,“Dünya ile entegre olmuş bir sektörüz. İhracatımız dünyadaki gelişmelere göre gerçekleşiyor. Dünyadaki gelişmelere göre talep azalıp ya da artabiliyor. Sektörde 22 milyar dolar ithalat yaparken 6 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 6 milyar doların 2 milyar doları da mermer ve doğaltaş… Çin’e ve Hindistan’a blok satıyorduk. İhracatımız çok iyiydi. Pandemiden sonra blok satışlarımız durdu. İşlenmişlere yöneldiğimizde ise Amerika’ya ihracat yapıyorduk. Daha sonra Amerika da frene bastı. Bu sebeple ihracatımızda düşüş meydana geldi” dedi.
BÖYLE GİDERSE OCAKLARI ÇALIŞTIRAMAYACAĞIZ
Madencilik sektöründeki sorunlara da değinen Alimoğlu, “orman bedelleri de, yeniden yapılandırma bedelleri de çok arttı. Bu paraları ödeyemediğimiz için böyle giderse ocakları çalıştıramaz hale geleceğiz ama şimdilik üretime devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.