Şirketin hem ortağı hem de teknik müdürü olan Bekişoğlu, geliştirdikleri ürünler hakkında merak edilen soruları cevapladı. Sektöre inşaat modellemeleri ile başladıklarını belirtirken, ürünlerini geliştirmeleri ile dünyadaki en yüksek çözünürlüklü 3D’yi elde ettiklerini söyledi. Bunun devamında ışık olan ortamlarda bile görüntü alabildikleri tek hologram cihazını ürettiklerini ve bunun sayesinde Havelsan, Aselsan, Roketsan gibi büyük savunma firmalarının müşterileri olduklarından söz etti.
Bu hologram teknolojisini Maden Sanat 2022 fuarında tanıtmaktan heyecan duydukları söyleyen Bekişoğlu, her boyutta alanda istedikleri ürünü bu sistemle tanıtabildiklerini söyleyip cihazlarının teknik özelliklerini anlattı.
“İki farklı ekrana aynı anda bakılmasını sağlayan bu teknoloji sayesinde iki gözümüz aslında iki ekrana bakıyor. Kullanılan cam tamamen bizim Ar-Ge’miz. Ayrıca cam bizim patentimiz olan belli bir sıvı içerisinde bekliyor bir süre. O solüsyonu emdikten sonra görüntü bizim istediğimiz şekilde süzmeye başlıyor. Pasif 3d gözlükler sayesinde de bir gözünüz yukarıdaki ekrana bakarken, diğer gözünüz arkadaki ekrana bakıyor. Aynı anda iki tane 8K görüntü görebilmiş oluyoruz. 16K’lık bir 3D görüntü elde etmiş oluyoruz. Bu da bizi piyasadaki bütün 3D’lerden dört kat daha fazla çözünürlüğe sahip kılıyor. Bildiğiniz 3d’ler genelde ekranın çözünürlüğünü ikiye böler. Biz tam tersi ikiye katlıyoruz. Dolayısıyla 16K’lık bir 3D elde edebiliyoruz. Bu da bizi her zaman piyasanın ve teknolojinin önünde tutuyor. 16K ekranlar çıktığı zaman biz 32K’ya çıkmış olacağız. Çünkü çift ekran kullanıyoruz.
Bunun yanında altı kattan daha fazla bir 3d görüntü elde etmiş oluyoruz ki bu da dünya çapındaki hologram olarak bilinen cihazların hepsinden çok daha fazla bir derinlik demek. 3D gözlükleri taktığınızda görüntüyü dışarıda, gerçekmiş gibi hissedebiliyorsunuz, avucunuzda tutuyormuşsunuz gibi hissedebiliyorsunuz. Artı olarak bu camın bize sağlamış olduğu şöyle bir özellik var, fuar ışığı altında, güneş ışığı altında bu parlaklıkta gösterebilen tek hologram cihazı olma özelliğine sahibiz. Bu yansıtma mantığı “Paper Scores” denen bir sistemdir. Yani 45 dereceğe cam koyup, görüntünün izdüşümünün 90 dereceden oluşturulması çok eski bir sistem. Bu şekilde bir sunum cihazı ve bu çözünürlükte bir cihaz haline getirebilen tek firmayız şu an için.”
Bir sorun çözmek odaklı ortaya çıkan bir teknolojik ürün olan bu sistemin bir buluş olduğunu belirten Bekişoğlu, bu sektörde devletten bekledikleri destek ve taleplerinden de söz etti. Firma teşviklerinin arttırılması gerektiğine de değinip, yurtdışında olan akselerasyon olarak bilinen hızlandırıcı programlardan örnek verdi. Bütün yazılım firmaları, teknoloji firmaları, Start Up’lar bu programlar sayesinde firmaların kendilerini yatırımcılarına hazır hale getirdiklerinden bahseden yetkili, bu sistemlere ülkemizde de devlet desteği almasını ve gerekli yönlendirmelerini sağlaması gerektiğinden söz etti.
Mert BEKİŞOĞLU ile gerçekleştirdiğimiz Röportajımızı detaylıca okumak için lütfen tıklayın.