2022 yılının Eylül ayında kurulan MMMGD, henüz yeni faaliyetlerine başlamış olsa da aslında arkasında kırk yıllık maden geçmişi bulunduruyor. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Halim Demirkan sektörde uzun yıllardır maden mühendisi olarak görev almış.
Yurtiçi ve yurtdışında kamu, özel sektör, üniversite gibi birçok alanda deneyim sahibi olan Demirkan, derneklerinin amacını sektörde görev yapan maden mühendislerinin mesleki gelişimlerine destek olmak olarak açıkladı.
Her gün gelişen teknoloji ile birlikte eğitimin her an devam ettiğini vurgulayan Demirkan, mesleki gelişim için bir şeyler yapmadığımız her gün kayıp içerisinde olduğumuzu belirtti. Sektör profesyonellerinin gelişimi sektörün gelişimi olarak açıklarken, bu amaca hizmet için gerçekleştirdikleri webinar çevrimiçi sunumlardan, teknik gezilerden bahsetti.
Fuar gezmenin mesleki gelişim açısından önemine değinen Demirkan, MINEX 2023 fuarı ile gerçekleşen buluşmaların, görülen yeni teknolojik makinelerin eşi bulunamaz fırsat olduğundan söz etti.
Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği olarak bilgisizlik kaynaklı madenciliğe karşı olan insanlara amaçlarını anlatma içerisinde solduklarını söyleyen Demirkan, bunun mesleğin gelişmesi ve desteklenmesi için önemli olduğundan bahsetti.
Halkımızın madencilik faaliyetlerini sadece ağaç kesilmesinden ibaret olduğu üzerine olan yanlış düşüncelerinin yerine, madencilik faaliyetlerinin içinde yer alan ağaç dikimlerinden, yapılan peyzaj çalışmalarından bahsetmenin daha doğru olacağından söz etti. Bu konu hakkında AB projesi yürüten MMMGD, postmining alanında çalışmalar yürütecek olan Paris merkezli kurulan derneği Post Mining Network Association’a da konuşmasında yer verdi.
12 farklı ülkeden 14 kuruluş ile reklamasyon ve peyzaj çalışmaları üzerine odaklanacak olan dernek, Avrupa’da bitmiş olarak adlandırılan madencilik sektörüne yeni bir soluk kazandıracak. Avrupada madencilik sektörünün endüstriyel miras, halkla ilişkiler ve sosyo-ekonomik ilişkilere yönelmiş olduğunu vurgulayan Demirkan, bu düşünceyi ülkemize de getirmek için geçtiğimiz hafta yaptıkları çalıştaydan bahsetti.
Fransa’nın yürüttüğü başarılı biopark örneklerine değinirken, bu çalışmaların ülkemizde de görülmesi için Fransa merkezli derneklerinin Zonguldak’ta gerçekleştirmek istediği sempozyumun da haberini verdi. Mayıs 2024’den az 15 ülkenin katılımı ile gerçekleşmesi planlanan sempozyumun değineceği ana nokta “post mining” olacak. Sektöre bu bilgileri kazandırdıktan sonra gerek teknik geziler gerekse sunumlar ile halka da bu bilgileri aktarmak derneğin başlıca amaçları arasındadır.
Röportajımızı yazılı olarak okumak için lütfen TIKLAYIN.