Zero Carbon Analytics (ZCA) tarafından yayınlanan yeni bir infografik, Ursula von der Leyen başkanlığındaki Avrupa Komisyonu ile mevcut yasama organının son beş yılında AB enerji haritasının geçirdiği köklü değişiklikleri özetliyor. ZCA özeti, 2019'a kıyasla enerji manzarasının nasıl dramatik bir şekilde değiştiğini gösteriyor.
Buna göre 2019 ile en son verilerin karşılaştırılmasına bakıldığında yenilenebilir enerjinin AB elektriğindeki payının %34'ten %44.4'e yükseldiği görülüyor. Avrupa Komisyonu 2040 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının yüzde 81-87’ye çıkacağını tahmin ediyor.
Avrupa’da 2018 yılında 168 bin MW olan rüzgar enerji kurulu gücü 2023 sonu itibariyle 220 bin MW’a çıkarken, son beş yıda güneş enerjisi kapasitesi de neredeyse iki kat artarak 118 bin MW’dan 223 bin MW’a yükseldi.
Ayrıca AB’de temiz endüstrilere yapılan yatırımlar da üç kattan fazla artarak 77 milyar dolardan 279 milyar dolara yükseldi.
AB GAZ TÜKETİMİ BEŞTE BİRE YAKIN AZALDI
Öte yandan Rusya’ya olan bağımlılığını sonlandırma çabalarını hızlandıran Avrupa’nın gaz tüketimi son beş yılda %19'un biraz üzerinde düştü. Kıtanın doğal gaz tüketimi yılda 408 milyar metreküpten 330 milyar metreküpe geriledi.
Bu azalmanın yenilenebilir enerji üretimindeki artış sayesinde olduğuna dikkat çeken IEEFA baş enerji analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, “Üye Devletlerin gaz tüketimini azaltmaya yönelik ortak çabaları büyük sonuçlar vermesine rağmen, bazı ülkeler enerji ağlarının entegrasyonunu arttırmak için etkili yollar bulmak yerine gaz merkezi olmak ve LNG kapasitelerini genişletmek isteyen bir FOMO (kaçırma korkusu) yaşıyor gibi görünüyor. AB, gaz talebinin beklendiği gibi azalmaya devam etmesi halinde ithalat terminallerine olan ihtiyacın azalacağının farkında değilmiş gibi görünerek son iki yılda LNG ithalat kapasitesini 46 milyar m3 arttırdı” eleştirisinde bulundu.
ELEKTRİKLİ ARAÇ PAZARI GENİŞLEDİ
Elektrikli araçlar ve ısı pompası pazarları da cesurca genişledi. Yıllık elektrikli araç satışları 2019'da 300 bin 491 adetten 2023'te 1,9 milyonun üzerine çıktı. AB pazarının %90'ını kapsayan EHPA verilerine göre ısı pompaları ise 1,4 milyondan 2,6 milyona yükseldi.
Uzmanlar, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim, gaz talebinin azaltılması, Ukrayna'daki savaş ve temiz teknolojiler için küresel pazara hakim olma yarışının bu değişikliklerin meydana gelmesinde etkili olduğunu söylüyor.