E-Maden Platformuna E-İmza Zorunluluğu

Editör

E-Maden Platformuna E-İmza Zorunluluğu

E-Maden Platformuna E-İmza Zorunluluğu

01/01/2022 tarihinden itibaren e-maden platformu üzerinden yapılacak olan iş ve işlemlerde elektronik imza kullanımı zorunlu hale gelecektir. Konu ile ilgili duyuru Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden paylaşıldı.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yeni yıl itibariyle bünyesinde bulunan e-Maden, e-Petrol, MAPUZEM ve Atık Bilgi Bankası uygulamalarından gerçekleştirilecek iş ve işlemlerin e-imza ile yapılabileceğini paylaştı. Öncesinde elektronik onaylı olarak gerçekleştirilebilen iş ve işlemler 01/01/2022 tarihinden sonra elektronik imza kullanımına entegre hale gelecektir.

 Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen elektronik imza güvenirlilik, gizlilik, kullanım kolaylığı ve tam uyumluluk özellikleri ile öne çıkıyor. MAPEG elektronik imza kullanımı hakkında yayınladığı duyuruda iş ve işlemlerin aksamaması ve herhangi bir hak kaybına yol açılmaması için kullanıcıların aşağıdaki adımları uygulamasını belirtti.

  1. E-İmza sahibi olmalısınız

E-İmza sahip olma işlemini Bilgi Teknolojileri Kurumunun e-imza hizmet sağlayıcılarından temin edebilirsiniz.

  1. Aktivasyon ve kurulum işlemlerini yapmalısınız

Elektronik imzanızı çalışır duruma getirmek için hizmet sağlayıcınızın kurulumunu yapmış olmanız gerekmektedir.

  1. MAPEG e-İmza uygulamasını bilgisayarınıza yüklemelisiniz

MAPEG tarafından geliştirilen elektronik imza uygulamasının kurulumu, güncellenmesi ve kaldırılması gibi işlemlerin detayı anlatımı MAPEG web sitesi içinde mevcuttur.

  1. E-Maden platformu üzerinden belge imzalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz

E-Maden sayfası üzerinden Dilekçe Verme (E-İmza) işlemini kullanarak elektronik imzalı belge işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Hizmetin aktif olacağı 01/01/2022 tarihine kadar dilerseniz test işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

E-Maden platformuna girişte kullanılan E-Devlet şifresi ile giriş ve mevcut diğer girişler aynı şekilde devam edecektir. Madencilik iş süreçlerinde belge hazırlama ve onaylama işlemlerinin gerçekleşmesi için e-İmza zorunlu hale gelmiştir. Bu işlemler talep dilekçeleri, beyan dilekçeleri, yetkilendirme dilekçeleri, ön inceleme raporları, maden arama projeleri, arama faaliyet raporları, maden işletme projeleri, işletme faaliyet raporları ve e-nezaretçilik defterleridir. E-Sevk fişi ve mobil sevk fişi işlemlerinde elektronik imza kullanılmayacaktır. Diğer mevcut uygulamaların işleyişinde ise bir değişiklik yoktur, mevcut şekilde devam edecektir.

Kimler Elektronik İmza Almak Zorundadır?

E-Maden platformu üzerinden madencilik iş süreçlerinde belge hazırlama ve onaylama işlemlerini gerçekleştirmek isteyenler elektronik imza sahibi olmalıdırlar. Ruhsat sahipleri, ruhsat yetkilileri, firma yetkilileri, kurum yetkilileri, daimî nezaretçiler, YTK yetkilileri, YTK koordinatörleri, YTK personelleri ve e-Nezaretçilik defterini hazırlama durumunda olan teknik elamanlar e-Maden üzerinde iş ve işlem gerçekleştirecek kişilerdir ve e-imza sahibi olmalıdırlar.

 Elektronik İmza Nedir?

Elektronik imza başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veri olarak tanımlanır. Üçüncü taraf kullanımına kapalı olarak, bütünlüğü bozulmadan ve tarafların kimlikleri doğrulanarak oluşturulan e-imza elektronik bir şifreleme yöntemiyle oluşur. Elektronik ortamda kullanılan e-imza kanunda elle atılan imzaya eşdeğer kabul edilmiştir.

Önceki Sayfaya Geri Dön